Resultaten voor boterdeeg
Recept voor oma's appeltaart | njam!
http://www.njam.tv/recepten/omas-appeltaart
... bereiden: maak het boterdeeg: Maak een kuiltje in de bloem en doe de eitjes erin. Kneed samen met de rest van de ingrediënten tot een soepel deeg en maak er een bolletje van. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit, draai af en toe om. Leg voorzichtig in ...
Quiche met tomaat, olijven en tijm - recept - okoko recepten
http://www.okokorecepten.nl/recept/bakrecepten/quiche/quiche-tomaat-olijven-tijm
... g crème fraîche 2 eieren 400 g kleine gemengde tomaatjes 140 g groene olijven 1 lente-uitje, gehakt 4 takjes tijm voor het boterdeeg 180 g bloem 100 g koude boter, in blokjes Voorbereiden Zeef voor het boterdeeg de bloem met een snufje zout in een kom. Meng de boter erdoor tot een fijn kruimeldeeg. Druppel 40-50 ml koud water erdoor en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel meer water toe als het te droog is. Laat minstens 30 minuten ingepakt i ...
Recept voor pruimenvlaai met zelfgemaakte pruimencompote | njam!
http://www.njam.tv/recepten/pruimenvlaai-met-zelfgemaakte-pruimencompote
... n de kook, draai het vuur lager en laat alles verder gaar pruttelen. Verwijder het vanillestokje en mix de compote fijn. maak het boterdeeg: Stort de bloem uit op het werkblad. Maak een kuiltje in de bloem en doe hierin de rest van de ingrediënten. Vermeng alles tot een homogeen deeg en rol tot een bolletje. Bestuif het werkblad met bloem, ...
Courgettetaart - recept - okoko recepten
http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/courgette/courgettetaart
... Ingrediënten 300 ml slagroom 2 eiwitten 1 ei 3 courgettes handvol peterselie, fijngehakt 1 teentje knoflook, in plakjes voor het boterdeeg 180 g bloem 100 g koude boter, in blokjes Voorbereiden Zeef voor het boterdeeg de bloem met een snufje zout in een kom. Meng de boter erdoor tot een fijn kruimeldeeg. Druppel 40-50 ml koud water erdoor en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel meer water toe als ...
Jeroen Meus - Quiche met spruiten en spek - Dagelijkse kost
https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/quiche-met-spruiten-en-spek
... Quiche met spruiten en spek - Dit is echt een quiche voor als het buiten guur en koud is. Het boterdeeg waarin de vulling komt is zelfgemaakt. De eieren en de kaas zorgen ervoor dat alles mooi bij elkaar blijft. - Het deeg Meng de bloem met een snuif zout in de kom ...
Jeroen Meus - Torta della nonna - Dagelijkse kost
https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/torta-della-nonna
... a - Het is zondag Moederdag en daar hoort taart bij! Een traditionele ‘taart van de oma’ bijvoorbeeld uit Toscane. Het is een boterdeeg gevuld met citroenpudding en afgewerkt met pijnboompitten en bloemsuiker. Een fantastische taart voor fantastische mama’s. - Het deeg Laat de bo ...
Wie zoet is krijgt lekkers: oud-Hollands snoepgoed | | Onno KleynOnno Kleyn
http://www.onnokleyn.nl/wie-zoet-is-krijgt-lekkers-oud-hollands-snoepgoed/
... lade. Geen wonder, vroeger was cacao een uiterst duur ingrediënt, nog duurder dan de amandelen die tot spijs verwerkt en in boterdeeg verpakt werden. In 1857 meldt de schrijver J.J.A. Goeverneur (bekend van Meester Prikkebeen) reeds in een gedicht dat een jongen ‘zijn naam J.A.N. heel in banket’ kreeg. De vader van deze jongen moet goed geboerd hebben. Hoewel, wellicht waren er ook toen al handige bakkers die de amandeltjes vervingen door gemalen bonen. Tegenwoordig heeft de roomboter ook nog eens een alternatief in de vorm van margarine en geharde vetten, waardoor er fraai ogende letters in de verkoop zijn waar je bij het proeven niet blij van wordt. De naam ‘boterletter’ is dan helemaal misplaatst, hoewel Nederland het enige land is waar margarine boter wordt genoemd. Speculaas en kruidnootjes Het populairste winterkoekje is het speculaasje. Bros en kruidig wordt het gemaakt met bruine basterdsuiker en een rijk mengsel van specerijen als nootmuskaat, anijs, kaneel, kardemom, peper, koriander, fenegriek, gember en kruidnagel. Uit die stortvloed blijkt dat het op en top een Hollands koekje is, want juist bij ons waren specerijen ruim te krijgen. Er zijn speculaasjes met en zonder amandelen, en er is ook nog blanke of Zeeuwse speculaas, met gewone suiker en nauwelijks specerijen (alleen wat vanille of nootmuskaat). Gevulde speculaas bestaat uit twee lagen van hetzelfde koekjesdeeg met een laag spijs ertussen. Die is vochtig en zorgt ervoor dat de gevulde speculaas dus nooit echt bros is. De kruidnootjes die de ouderwetse pepernoten hebben verdrongen zijn doorgaans van een soort goedkoop speculaasdeeg gemaakt, met minder specerijen, vooral veel kaneel, en allerlei vervangende vetten in de plaats van de boter. Oliebollen en poffertjes De hele herfst staan ze er al: de kramen met ‘Oudhollandsche’ oliebollen. En veel mensen hebben hun eigen, speciale recept, met bier in het beslag, met citroenrasp, met krenten of rozijnen. Het frituren in olie of vet was ooit een kermisverschijnsel, een luxe die mensen thuis zich niet gauw permitteerden: vet was duur. Wafels en poffertjes vielen in dezelfde kermiscategorie, maar de oliebol is gaandeweg verbonden met oudejaar, misschien omdat hij koud ook nog goed te eten is, wat het makkelijk maakt hem tevoren te (laten) bakken. Symboliek De feesten en het snoepgoed van december staan bol van de symboliek en het is populair om daar op websites en ander media over te verhalen. Feiten en fantasie lopen echter vaak door elkaar heen. J.H. Nannings beweerde in 1932 in zijn Brood- en Gebakvormen en hunne Beteekenis in de Folklore al niet alleen dat speculaas- en taaipoppen ‘vrijers’ zijn, maar tevens dat deze vormen en de feestbroden directe afstammelingen zijn van Germaanse dierenoffers. Nou ja, dat was reuze in, in die tijd. Inderdaad waren poppen van iets lekkers eetbare liefdesverklaringen en als je die toch wou geven, waarom dan niet met sinterklaas? Het strooien met snoepgoed is natuurlijk een voordelige imitatie van het uitdelen van geldstukken. Er zijn ook bronnen die het een vruchtbaarheidssymbool noemen, te vergelijken met het strooien van rijst. En de schoen bij de schoorsteen? Dat is lastig. De schoorsteen is als permanente opening naar de hemelse buitenlucht nog wel verklaarbaar – in andere landen gebruiken de cadeautjesgevers, de Kerstman, de drie koningen, de heks Epifana, ook die toegang tot het huis. Maar iets in de schoen lijkt toch wel heel Nederlands te zijn. Onno Kleyn ...