Resultaten voor tafelen rijsbergen

Georgische kool-walnotensalade | | Onno KleynOnno Kleyn

http://www.onnokleyn.nl/georgische-kool-walnotensalade/

... n alles, de koningin, de wijsheid, Europa. Nu las ik onlangs een boek dat ‘Georgisch Tafelen’ heet, waarin stond dat dat tafelen voor Georgiërs behalve uit eten vooral uit proosten bestaat. Op de vrede, op de overledenen, op de vruchtbaarheid. Maar net voordat ik zelfs maar kon overwegen het ultieme boek te gaan schrijven over de Georgische origine van de Vrijmetselarij, komt het Centraal Brouwerij Kantoor – een stel samenwerkende bierbrouwers – met een Nationaal Bieronderzoek waarin staat dat wij allemaal blij worden van proosten. Hee ...

De keuken van Johanna: Ratatouille

http://dekeukenvanjohanna.blogspot.be/2011/05/ratatouille.html

... aan lukken. Tot nu toe is dat niet ten koste gegaan van het plezier dat ik ontleen aan het kokkerellen en het gezellig met elkaar tafelen. Voor vandaag dus weer zo’n recept:Ratatouille Ingrediënten:400 gram aubergineszout2 eetlepels olijfolie1 teentje knoflook, fijn gehakt1 ui, gesnipperd1 rode paprika, in blokjes gesneden1 groene paprika, in blokjes gesneden400 gram courgette, in blokjes gesneden400 gram tomaten, in blokjes gesneden1 eetlepel tomatenpuree1 theelepel Italiaanse kruiden Peterselie Bereiding:Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden).Snijd de aubergines in blokjes en bestrooi met zout. Laat deze 30 minuten uitlekken, spoel af en dep droog.Verhit de olie in een pan en laat de fijngehakte knoflook, de gesnipperde ui en de in blokjes gesneden paprika fruiten. Voeg vervolgens de aubergine, de courgette, de stukjes tomaat, de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden toe.Doe het mengsel in een ovenschaal en dek deze ...

Aan tafel met Tanja: Restaurant As: we komen terug!

http://aantafelmettanja.blogspot.be/2010/09/restaurant-as-we-komen-terug.html

... ronken is betaalbaar en erg lekker. Als dessert namen we én een kaasplankje (van Abraham Kef) én de vijgentaart.Na vijf uur tafelen waren we per persoon € 55,-- kwijt en dat vond ik eigenlijk een tamelijk laag bedrag voor wat we genuttigd hadden. De bediening was ook helemaal in orde en dus mag de conclusie worden getrokken dat ik hier beslist vaker ga komen. Op de website staan de zondagse hoofdgerechten, inclusief het recept en bereiding. Dus voor wie thuis het genuttigde gerecht na wil maken ... .Restaurant As Prinses Irenestraat 191077 WT Amsterdam020 – 6440100info@restaurantas.nl Copyright beeld: Restaurant As op 15.9.10 Geplaatst door Aan tafel met Tanja Dit e-mailen Dit bloggen!Delen op Twitter Delen op Facebook Labels: Restaurants ...

Eetcafé 1837 | Culinette: Cornette's Culinaire Weblog

http://www.culinette.nl/eetcafe-1837/

... eet sta je weer buiten. Nu kun je natuurlijk domweg blijven zitten als je uitgegeten bent en drankjes blijven bestellen maar lang tafelen is wel zo leuk. En dat is er niet bij. De volgende gasten wachten en meerdere keren per avond de tafel ‘verkopen’ is blijkbaar toch wel heel belangrijk. Vorig jaar vroegen we een keer of we wat mochten wachten met bestellen om nog even te kunnen praten en ons drankje te kunnen drinken. “Ach”, zei de serveerster “eer dat het nu weer eens klaar is zijn we een poosje verder.” We bestelden en binnen 5 minuten kwamen de borden er al aan. Misschien is dat bij een grote groep anders dan bij twee of vier personen? Deze zomer zoeken we wel een ander terras. Eentje waar we heel lang kunnen toeven. Leuk? Delen dan: ...

Jeroen Meus - Rabarbersoep met aardbeien en citroensorbet - Dagelijkse kost

https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/rabarbersoep-met-aardbeien-en-citroensorbet

... koel ‘soepje’ op basis van rabarber met verse aardbeien erbij en een bolletje citroensorbet. Wie de kinderen mee laat tafelen, kan de zoete witte wijn en de citroenjenever vervangen door water en eventueel wat extra suiker. - 0. Schil de rabarberstelen. De flinterdunne schil kan je in enkele halen verwijderen. Snij ...

Kerstmenu 2008 | | Onno KleynOnno Kleyn

http://www.onnokleyn.nl/kerstmenu-2008-2/

... ngraat van tannines geeft, een bite die nodig is om het nagerecht te begeleiden.   Kaas als vierde gang Wie van lekker lang tafelen houdt, serveert als gang voor het dessert natuurlijk een kaasplateau. Maar wat moet daarop? Klassiek is om er zo verschillend mogelijk kazen op te leggen, vier, vijf of zes, zacht, hard, witschimmel, roodkorst, blauw, mild, intens of heerlijk stinkerig. De wijn erbij doet er dan eigenlijk niet meer toe, want er bestaat geen wijn die bij al die smaken past; nee, ook geen port. Ik suggereer twee geografische thema’s voor dit jaar: Italië en Auvergne. Laat ik met de eerste beginnen: neem Parmigiano Reggiano, milde Gorgonzola en Fontina en/of Taleggio, en rijd daarvoor liefst naar een echte kaasspecialist die de betere versies verkoopt. Erbij kunnen wat gepelde walnoten en stevig brood. Het andere thema is Auvergne, waar je kunt kiezen uit Saint-Nectaire, Cantal en Salers. De Fourme d’Ambert en zeker de Gaperon zijn ook heerlijk, maar drukken de bij ‘wijn erbij’ gesuggereerde wijnen helemaal weg. Kies in dat geval voor een jonge rode of witte wijn zonder veel pretenties; dat mag zelfs koel geschonken Beaujolais Primeur zijn. Geef bij de kaas van Auvergne een plukje sla aangemaakt met wijnazijn en notenolie. ...

Volkskrant kerstmenu 2009 | | Onno KleynOnno Kleyn

http://www.onnokleyn.nl/volkskrant-kerstmenu-2009/

... velijk de oven en een pannetje. Amuses Extra feestelijk en goed om de eerste trek te stillen, zodat je daarna lekker lang kunt tafelen: één of meerdere amuses. Het woord ‘amuse’ is een afkorting van ‘amuse bouche’ of ‘amuse gueule’, een kleinigheidje om vooraf je mond (bouche) of bekje (gueule) te ‘amuseren’. Het is dus niet de bedoeling dat een amuse groot of vullend is; de ideale amuse past op een lepel (er zijn zelfs speciale amuselepels te koop). Ze moeten het liefst in één hap te eten te zijn en vooral: er mooi eruitzien! Je kunt een amuse zo ingewikkeld maken als je wilt. Maar snelle, lekkere en goed voor te bereiden ‘retro’-amuses zouden bijvoorbeeld kunnen zijn: -Kerstomaatjes (minitomaatjes), uitgehold en gevuld met bv. krab- of eiersalade; garneer ze met een paar sprietjes bieslook en een rivierkreeftje; -Kort gekookte (geblancheerde) aspergetips, met een toefje dille gewikkeld in een reepje gerookte zalm; -Stukjes geroosterd witbrood, uitgestoken in stervorm en belegd met goede (wild)paté (met daarop een dotje cranberrycompote, dat over is van de gepocheerde peer bij het hoofdgerecht); -Paté of roomkaas, op kamertemperatuur in balletjes gerold, de balletjes daarna door gehakte noten rollen en laten opstijven in de koelkast; steek er een prikkertje in; -Plakjes carpaccio of goede rosbief, besmeerd met roomkaas, waar je wat mierikswortelpuree (uit een potje) door hebt gemengd. Bestrooi met kappertjes en bieslook. Rol de plakjes op en snijd ze in tweeën of drieën; -(Amuse)lepel met zalmmousse: fijngemaakte rode zalm uit blik, gemengd met geklopte slagroom of crème fraîche en op smaak gebracht met citroensap, zout en peper; garneer elke lepel met een toefje dille en een dotje zalmkaviaar; -Espressokopjes met een luxe gebonden soep zoals kreeften- of champignonsoep, met een laagje lobbig geklopte room erop; bestuif met gemalen nootmuskaat. Wijnadvies Aperitief Bubbels doen het altijd het beste. Prosecco vinden we te flauw. Aanraders: Crémant de Bourgogne, Blanc de Noirs, Cave de Marsigny, C1000 9,99 euro. Pommery ‘Pop’, Champagne, Gall & Gall, 29,99 euro. Saumur Grande Cuvée Louis de Grenelle, kerstpakket Volkskrant Wijnwinkel. Salade van gerookte forel met roodlof, druiven en warme hazelnootdressing Nodig is een volle witte wijn, liefst met rijp fruit en wat nootachtigs in de geur. Wat houtrijping kan, maar hoeft niet. Als je maar één witte wilt, kies dan een van de aanraders bij de soep, andersom werkt minder goed. Aanraders: Organic Grillo, Inycon, Sicilië, Gall & Gall 6,50 euro. Domaine Emile et Rose, Carignan Blanc 2008, VdP des Coteaux du Libron, Vinoblesse, 12,35 euro. Grüner Veltliner Steinberg 2008, Fritsch, Oostenrijk, kerstpakket Volkskrant Wijnwinkel. Pastinaken-knoflooksoep met Roqueforteilandjes en slakken Als het eventjes kan een nog vollere, romiger wijn dan bij de salade. Aanraders: Danie de Wet Chardonnay 2009, Robertson, Zuid-Afrika, supermarkten Superunie, 4,49 euro. Viña Colobos, Felino Chardonnay 2008, Mendoza, Agentinië, Henri Bloem, 9,95 euro. Bosco delle Rose Chardonnay 2008, Bisceglia, Zuid-Italië, kerstpakket Volkskrant Wijnwinkel. Hazenrugfilet met Beerenburg-pepersaus, gepocheerde peer en cranberry’s Krachtig rood is wat we nodig hebben, dat moge duidelijk zijn. Aanraders: Château de l’Horte Réserve Spéciale 2006, Corbières, Plus supermarkten, 7,49 euro. MO de Olivara 2006 Tinta de Toro, Marqués de Olivara, Spanje, Colaris, 8,75 euro. Valpolicella Ripasso Monterè 2007, Ca’ de Rocchi, Veneto, Italië, Deka Wijnmarkt, 9,19 euro. Caliza 2006, Marqués de Griñon, Valdepusa, Spanje, kerstpakket Volkskrant Wijnwinkel. Filobeursjes met verse dadels en limoen-appelsalsa Verschillende wijnen kunnen bij dit gerecht, als ze maar oprecht zoet en intens zijn. Aanraders: Soltus Rivesaltes Ambré, Roussillon, AH Wijndomein, 6,99 euro (0,5 l) Château du Seuil, Cérons, Gouden Ton, 16,95 euro (0,5 l) Brachetto d’Aqui, Valle delle Rose, Piemonte, Italië, kerstpakket Volkskrant Wijnwinkel. Kaasplateau Voor echte kaasliefhebbers is een kerstmenu niet compleet zonder een schotel kaas. Twee thema’s dit jaar: Spanje en Nederland. Spanje Manchego is Spanjes bekendste kaas, maar er is veel en veel meer. Denk aan de Tetilla, een kegelvormige koekaas uit Galicië, de Tronchón uit Aragon en de loeischerpe blauwschimmelkaas Cabrales. Wijnadvies: wie dat wil, drinkt een krachtige rode wijn bij dit soort kazen. Weet dan wel dat die zich niet op best zal presenteren, want dit soort kazen smaakt sterker dan die wijn. Een betere oplossing is een krachtige witte, zoals een Rías Baixas uit Galicië. Nog spannender is gekoelde droge sherry. Dat kan een fino zijn, maar een veel langer gerijpte droge amontillado is helemaal een feest. Suggestie: de Lustau Reserva Amontillado Escuadrilla bij AH Wijndomein. Nederland Nederland doet mee om drie redenen: het is lekker retro, het is voordelig (zelfs de beste Nederlandse kaas is goedkoper dan buitenlandse) en het is heerlijk. Kies boerenkaas, Boerenleidse met sleutels, nagelkaas en wat je verder lekker vindt. Kijk, en bij belegen en oude kaas van eigen bodem komt de port om de hoek kijken. Als je van pittige kaas houdt, neem je gewoon een fatsoenlijk ruby. Als je afziet van de scherpe jongens, de brokkelkaas en zo, is dit het moment om iets moois als een Late Bottled Vintage open te trekken. Klik hier voor echte kerstmenutips ...