Resultaten voor chocoladeletter

Zelf chocoladeletters maken - My Food Blog

https://myfoodblog.nl/recipe/zelf-chocoladeletters-maken/

... Zelf chocoladeletters maken Wat is jouw favoriete smaak chocoladeletter? Ik vind de allerlekkerste toch wel die van pure chocolade met lekkere toppings erop. Dit jaar maakte ik ze eens zelf. Als je geen mal heb, lijkt dat misschien een hele opgave, maar dat valt best mee. Oké, ...

Recept pasta met spruiten – Volkskeuken van 6 december | | Onno KleynOnno Kleyn

http://www.onnokleyn.nl/recept-pasta-met-spruiten-volkskeuken-van-6-december-4/

... et spruiten – Volkskeuken van 6 december Spruitige tijden Vandaag een verrukkelijk recept om alle overgebleven speculaaspop, chocoladeletter, taaitaai en pepernoten weg te werken: draai alles in de keukenmachine tot prut en spoel door de wc. Sinterklaas moet zelf weten wat hij eet; ...

Recept pasta met spruiten – Volkskeuken van 6 december | | Onno KleynOnno Kleyn

http://www.onnokleyn.nl/recept-pasta-met-spruiten-volkskeuken-van-6-december-2/

... et spruiten – Volkskeuken van 6 december Spruitige tijden Vandaag een verrukkelijk recept om alle overgebleven speculaaspop, chocoladeletter, taaitaai en pepernoten weg te werken: draai alles in de keukenmachine tot prut en spoel door de wc. Sinterklaas moet zelf weten wat hij eet; ...

Wie zoet is krijgt lekkers: oud-Hollands snoepgoed | | Onno KleynOnno Kleyn

http://www.onnokleyn.nl/wie-zoet-is-krijgt-lekkers-oud-hollands-snoepgoed/

... aat horen zozeer bij sinterklaas dat bakkers en supermarkten het vaak op 6 december al uit het assortiment halen, samen met de chocoladeletters. Marsepein en spijs Zowel marsepein als (amandel)spijs bestaan uit fijngemalen amandelen en suiker, alleen zijn de verhoudingen en de maling anders, en bevat spijs ook nog wat citroenrasp en ei. De echte amandelspijs wordt geïmiteerd met ‘banketspijs’ die gemaakt is van witte en sojabonen met vaak wat abrikozenpitten. Marsepein wordt niet genept want, zo schrijft Johannes van Dam in zijn ‘Dikke’, een klein beetje zetmeel (en dat zit er in bonen) doet de marsepein gisten, waarna hij barst. Geen gezicht, een marsepeinen varkentje met een barst erin. Een lehhetter van banket… of chocola De eetbare letter is een onverminderd populair fenomeen. Geen wonder dus dat er inmiddels ook Arabische en Hebreeuwse letters zijn gekomen. In chocolade, want de chocoladeletter is veruit het meest verkocht. Daarna volgt die van banket, een rol van bladerdeeg, gevuld met spijs, en in de vorm gebogen. Aangezien dat niet goed lukt met alle letters, zijn gewoonlijk alleen de M en de S te krijgen. Is hij versierd met gekonfijt fruit en sinaasappelschil, dan is het opeens een kerststaaf of kerstkrans. Wie geen zoet wil geven, kan terugvallen op de saucijzenletters die sommige banketbakkers aanbieden. Sommige bronnen melden dat het geven van eetbare letters terug te voeren is op de Germanen. Die zouden al runentekens in brood hebben uitgevoerd (Verkade bakte in de Tweede Wereldoorlog ook letters van brood, vanwege de schaarste). Daar wagen wij aan te twijfelen. De gemiddelde Germaan immers had weinig boeken in de kast staan. Je mag weliswaar niet uitsluiten dat de lokale druïde een leuk runenteken van brood bakte bij de geboorte van een kind, maar door de vergankelijke aard van dit baksel zijn er geen archeologische sporen van overgebleven. En optekenen van eigen tradities en gewoonten was er ook al niet bij – dat moesten de Romeinen doen. Zij echter maken er geen melding van. De banketletter is ouder dan die van chocolade. Geen wonder, vroeger was cacao een uiterst duur ingrediënt, nog duurder dan de amandelen die tot spijs verwerkt en in boterdeeg verpakt werden. In 1857 meldt de schrijver J.J.A. Goeverneur (bekend van Meester Prikkebeen) reeds in een gedicht dat een jongen ‘zijn naam J.A.N. heel in banket’ kreeg. De vader van deze jongen moet goed geboerd hebben. Hoewel, wellicht waren er ook toen al handige bakkers die de amandeltjes vervingen door gemalen bonen. Tegenwoordig heeft de roomboter ook nog eens een alternatief in de vorm van margarine en geharde vetten, waardoor er fraai ogende letters in de verkoop zijn waar je bij het proeven niet blij van wordt. De naam ‘boterletter’ is dan helemaal misplaatst, hoewel Nederland het enige land is waar margarine boter wordt genoemd. Speculaas en kruidnootjes Het populairste winterkoekje is het speculaasje. Bros en kruidig wordt het gemaakt met bruine basterdsuiker en een rijk mengsel van specerijen als nootmuskaat, anijs, kaneel, kardemom, peper, koriander, fenegriek, gember en kruidnagel. Uit die stortvloed blijkt dat het op en top een Hollands koekje is, want juist bij ons waren specerijen ruim te krijgen. Er zijn speculaasjes met en zonder amandelen, en er is ook nog blanke of Zeeuwse speculaas, met gewone suiker en nauwelijks specerijen (alleen wat vanille of nootmuskaat). Gevulde speculaas be ...